Evenementen en weersomstandigheden "bliksem"

Gepubliceerd op 06-06-2019

Evenementen en weersomstandigheden "bliksem"

Druk met het organiseren van jou evenement, van klein tot groot heb je te maken met diverse organisaties, tal van regels en loop je ongetwijfeld tegen problemen aan. Maar wat kun je nu allemaal op voorhand doen om je evenement goed te laten verlopen bij zware weersomstandigheden!

Van extreme hitte tot zware storm, als organisatie heeft u hierin een belangrijke en essentiele rol. Allereerst is het van belang dat u zorgt voor goede communicatie voorafgaand en tijdens het evenement. Uw bezoekers moet u informeren wat ze kunnen doen bij extreem weer. Als organisatie zorgt u altijd voor voldoende (gratis) drinkwater.

Extreme warmte:

*Voldoende water aanwezig (gratis) *Creeer schaduwplekken *Zonnebrandcreme verstrekken helpt *Zorg voor voldoende ventilatie in uw hal/tent *Intensiteit verlagen van de activiteiten *Zorg voor voldoende medische hulp (zonodig hulpdiensten informeren)

Aanvullingen zijn er in overvloede over wat u het beste kunt doen bij extreme warmte. Maar een van de belangrijkste zaken is voor bij het organiseren van een evenement goed na te denken over het weer.

kijk ook eens op de website van het GHOR

Extreem weer met blikseminslag:

Techniek Nederland heeft samen met de evenementenbranche de brochure Bliksembeveiliging bij buitenevenementen opgesteld die informatie geeft over het voorkomen van mogelijke risico’s van blikseminslag.

In het kort willen wij het van ons oogpunt toelichten, blikseminslag is levensgevaarlijk en steeds vaker te vinden met huidige klimaatveranderingen. De openlucht evenementen lopen bepaalde risico's, deze organisatoren nemen in de praktijk altijd wel de veiligheid mee in hun voorbereidingen. Maar wat veroorzaakt een daadwerkelijke blikseminslag; kan een elektrische schok, bewusteloosheid, ademhalingsstilstand, hartstilstand of verbrandingen veroorzaken.

Niet alleen een directe inslag vormt een risico, ook via aanraking van een podium, lichtmast, hekwerk of tentconstructie kunnen er bij onweer slachtoffers vallen. Daarnaast kan de omgeving ook een risico vormen, vallende bomen of takken, wegwaaien van hekwerken of spandoeken of het omvallen hiervan.

Wil jij tips aan je bezoekers meegeven? Klik dan op onderstaande link:

TIPS VOORKOMEN VAN BLIKSEMRISICO'S OP FESTIVALS

Wij hopen dat het niemand hoeft te overkomen, maar wees altijd alert! Als bezoeker is gezondverstand erg belangrijk, doe geen gekke dingen maar volg de instructies van de organisatie en/of hulpdiensten!