Koningsdag 2019 "veiligheid"

Gepubliceerd op 24-04-2019

Koningsdag 2019 "veiligheid"

Koningsdag 2019

Op zaterdag 27 april 2019 vieren wij getrouw in Nederland Koningsdag. Dit wordt sinds 2014 gevierd op de verjaardag van staatshoofd Willem-Alexander, 27 april, behalve wanneer dit op een zondag is. In dat geval is het een dag eerder, zoals direct in het eerste jaar het geval was. De voorloper van Koningsdag, Koninginnedag.

Dit jaar zal het niet het beste weer worden, althans dat is de verwachting. Voor dusver bekend zal het fris zijn, en zullen er buien vallen! Dat betekend dat Oranjeverenigingen, gemeentes en provincies gaan nadenken over alternatieven. Hierbij maken ze gebruik van de voorspellingen, want op zo'n dag als 27 april beweegt heel Nederland. In het hele land zijn er activiteiten, van het kleinste dorp tot de grote steden!

De activiteiten lopen enorm uiteen, van traditioneel een vrijmarkt tot een compleet speelparadijs voor kinderen. Over deze laatste willen wij je kort informeren, want afgelopen jaren zijn er wat ongevallen geweest. Nee, het is volgens ons niet zo dat deze enorm zijn toegenomen! Maar de ongevallen zijn wel breed uitgemeten in de media!

Veiligheid, dat is een sleutel woord voor ons allemaal. Alleen als kind zijnde ben je daar niet zo heel erg mee bezig. Althans als ik terugdenk aan mijn jeugd, en kijk naar mijn kinderen. Nu ben ik mij heel bewust van de gevaren welke springkussens en attracties met zich meebrengen. Maar dat geldt niet voor iedereen, vandaar dat wij jou willen wijze op een aantal dingen.

"De attractie"

Kijk naar de attractie, is hij verankerd? Staat hij op steen of aan de rand van het water? Dit zijn een aantal zaken om in de gaten te houden. De verhuurder is verantwoordelijk om zijn of haar product goed te verankeren. Met het weer wat opkomst is, is het noodzakelijk om het product goed te verankeren. Dit geldt voor zowel de kleine als grote attracties.

"Leeftijden"

De meeste zullen hun spring en stormbanen gericht plaatsen op leeftijden. Let daarom erop dat jij je kind(eren) niet op een springkussen of stormbaan laat welke niet geschikt voor hem of haar is. Je kunt je voorstellen dat op een stormbaan oudere kinderen spelen. Deze kunnen een kleiner/jonger kind onbewust blesseren. Als jij ziet dat een ouder kind op een springkussen gaat wat bestemd is voor de kleinere, wees dan zo vrij en meld dit bij de toezichthouders of vraag het kind naar een andere attractie te gaan.

"Toezicht"

Als jij met je kind of kinderen naar een attractie toegaat, kijk dan of er toezicht is. Maar houd ook zelf zicht op je kind(eren). Toezicht aanwezig is geen garantie, maar wel een preventie! Al hebben wij gemerkt dat er veel verschil zit in "toezicht houden". Vrijwilligers hebben vaak niet alle kennis van de attractie, en zullen wat toleranter zijn. Waar een ervaren verhuurder zijn attracties kent, en weet wat wel en niet kan. Voor verhuurders is het altijd van belang om toezichthouders te instrueren, alleen kun jij dat als ouder moeilijk controleren.

"Gezond verstand"

Een attractie is erg leuk, maar houd altijd je gezonde verstand. Een te volle attractie kan problemen veroorzaken. Weersomstandigheden kunnen dit eveneens! Toezicht en verhuurder zullen in sommige gevallen moeten kiezen voor de veiligheid. En dat zal in veel gevallen ook adequaat gedaan worden. Want niemand wil spelen met de veiligheid van kinderen! Maar blijf altijd in de buurt van je kind, want toezicht begint bij jezelf!

Wij wensen jullie veel plezier 27 april 2019! En hopen dat het zonnetje zal gaan schijnen!!