Scholieren "werk gezocht"

Gepubliceerd op 03-04-2019

Scholieren "werk gezocht"

Vakantie werk

De zomer staat weer voor de deur, dat betekend voor veel verhuurbedrijven dat de drukte er weer aankomt. Wij zien nu ook door het hele land de zelfde vraag ontstaan; "personeel gezocht". De zomer vakantie is een periode waar veel jongeren het moment hebben om wat extra's bij te verdienen. Maar niet alleen tijdens de vakantie is er ruimte om te werken, ook de weekenden buiten de vakanties bieden verhuurbedrijven geregeld werk uren aan.

Maar wat is nu belangrijk, en waar moet je op letten wanneer je vakantiewerk doet? En waar heb je recht op? We hebben dit eens onderzocht.

scholierenwerk

Onder ‘vakantiewerk’ valt het tijdelijk werk dat scholieren en studenten verrichten tijdens de zomervakantie, om precies te zijn tussen 1 juni en 1 september.

Iedereen vanaf dertien jaar mag vakantiewerk uitvoeren. En dat blijkt voor vele dertien- en veertienjarigen dan ook de invulling van hun vakantie te zijn: maar liefst één op de drie heeft een zomerbaantje. Van de vijftien- en zestienjarigen zelfs meer dan de helft.

minimumloon

Geld verdienen is voor veel jongeren natuurlijk dé reden voor een vakantiebaan. Wat je verdient, verschilt echter per baantje en werkgever. Zo verdien je in de supermarkt bijvoorbeeld een vast bedrag per uur, maar bij een krantenwijk of in de plantenkas ontvang je ‘stukloon’. Dit is een bedrag per krant of per kilo geplukt groente of fruit. Pas als je vijftien bent, heb je recht op het minimumloon.

Wil je exact weten welke bedragen bij jou leeftijd minimaal horen? Klik dan op onderstaande link;

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/bedragen-minimumloon/bedragen-minimumloon-2019

Maar behalve de regels omtrent geld verdienen, zijn er ook afspraken gemaakt over de werkzaamheden die je mag uitvoeren en de tijden waarop je mag werken. In deze gevallen wordt er een onderscheid gemaakt in dertien- en veertienjarigen, vijftienjarigen en zestien- en zeventienjarigen.

Het soort werk

Ben je bijvoorbeeld dertien of veertien jaar, dan mag je slechts een paar klusjes doen. Denk aan vakkenvullen of groente en fruit plukken (mits hier geen bestrijdingsmiddelen op zijn gespoten). Pas vanaf vijftien jaar mag je ook folders lopen en hulpwerkzaamheden in de horeca doen. Dit laatste mag alleen wanneer er geen alcohol wordt geschonken. Ben je deze zomer zestien of zeventien jaar, dan mag je bijna elk soort werk doen, zolang dit niet als gevaarlijk is bestempeld. Voor alle jongeren onder achttien geldt namelijk dat je nooit mag werken met giftige stoffen, straling of lawaai.

Heb jij deze zomer een vakantiebaan? Dan is het belangrijk om de regels te kennen over het aantal uren dat je mag werken. Ook dit is leeftijdsgebonden. We zetten dit per leeftijd voor je op een rij:

Werktijden 13 en 14 jaar

13 en 14 jaar: je mag maximaal 7 uur per dag werken, niet meer dan 35 uur per week en maximaal 5 dagen achter elkaar. Werken mag je alleen tussen 7:00u en 19:00u en niet op zondag. Je mag maximaal 4 weken in de zomer vakantiewerk doen.

Werktijden 15 jaar

15 jaar: per dag mag je 8 uur werken, per week maximaal 40 uur en maximaal 5 dagen per week. Je mag alleen werken tussen 7:00u en 21:00u en in totaal 6 weken in de vakantie.

Werktijden 16 en 17 jaar

16 en 17 jaar: je mag maximaal 9 uur werken per dag en niet meer dan 45 uur per week. Tussen 23:00u en 6:00u mag je niet werken en je mag niet worden ingezet voor oproepdiensten of overwerken.

Hoeveel betaal ik aan de belastingdienst?

Als jongere betaal je vaak meer belasting over je loon dan uiteindelijk hoeft. Daardoor lijkt het in eerste instantie misschien alsof je niet zoveel verdient met je scholierenwerk, maar in de meeste gevallen kun je geld terugkrijgen van de Belastingdienst.

Vakantiegeld

Met vakantiewerk heb je recht op vakantiegeld! Dat is 8% van je brutoloon (het geld dat je verdient zonder dat daar belasting vanaf is gegaan), dat je bovenop je salaris ontvangt. Het maakt daarbij niet uit of je een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt. Maak hierbij duidelijke afspraken met betrekking tot of je vakantiegeld direct word uitbetaald of opgespaard word. Hoe dan ook je hebt hier recht op!

Zwartwerken; Het zwart werken is verboden. Als je dit doet betaal je geen belasting en is je nettoloon (wat je op je veelal contant ontvangt) gelijk aan je brutoloon. Maar in dit geval ben je niet verzekerd én ontvang je geen vakantiegeld. Overleg daarom als minderjarige altijd met je ouders, laat deze je contract ook doorlezen.