Valmatten verplicht; Airquee claimt eerste TUV gekeurde matten te kunnen leveren

Gepubliceerd op 07-01-2021

Valmatten verplicht; Airquee claimt eerste TUV gekeurde matten te kunnen leveren

De nieuwe ontwikkelingen stapelen zich op, het huren van attractie gaat ingrijpend veranderen. Voor zowel consument als de verhuurder gaan er zaken veranderen. Het huren van springkussen wil je uiteraard veilig doen. Daarom is er al in een eerder nieuws item aandacht aan besteed. Nu heeft Airquee ook een artikel geschreven over de ontwikkelingen. Wil jij deze ook lezen?

Het nieuwe Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen 2021

Airquee verteld in dit artikel niet alleen over de komende ontwikkelingen. Maar geeft ook aan dat de valmatten welke ze gaan leveren als eerste TUV gekeurde valmatten. Lees hieronder een stuk uit het artikel van Airquee!

Verhuurder is verplicht om valdempend materiaal mee te leveren als de ondergrond dit noodzakelijk maakt. Het meeleveren van valdempend materiaal is eigenlijk geen wijziging, deze verplichting bestond al en wordt nu extra benadrukt. Een speeltoestel dat op een verharde ondergrond wordt geplaatst (bijvoorbeeld steen of asfalt) dient aan alle open zijdes te zijn voorzien van valdempend materiaal. Bij een springkussen kun je gebruik maken van speciale (goedgekeurde) valmatten.

De eisen voor valdempend bodemmateriaal zijn vastgelegd in normen NEN-EN 1176 en NEN-EN1177. Er bestaat een relatie tussen de valhoogte van het speeltoestel en het te gebruiken bodemmateriaal. Je kunt dus niet zomaar iedere valmat die je op internet tegenkomt gebruiken als veilig valdempend materiaal voor een speeltoestel. Bij een mat moet een zgn. “kritische valhoogte” bekend zijn. Dit is de maximale hoogte vanaf waar een val door die mat acceptabel gedempt wordt. Matten met een kritische valhoogte lager dan 63 cm mogen nooit worden toegepast, ook niet als de treeplank van het kussen bijvoorbeeld maar 30 cm dik is.

Hoeveel matten heb je nodig bij een springkussen? De valzone rond een speeltoestel (valgebied) is het gebied dat kan worden geraakt door een gebruiker wanneer deze valt. Voor opblaasbare speeltoestellen is die valzone rond de ingang, uitgang en open zijdes bepaald in de NEN-EN14960:2019-1. Er vanuit gaande dat ieder springkussen één toezichthouder heeft, kun je de volgende lengtes aanhouden:

*Open zijdes: 1.2 meter aan alle zijdes. *Ingang/uitgang: 1.2 meter aan alle zijdes.

Wanneer je bijvoorbeeld tijdens een springkussenfestijn niet bij alle speeltoestellen een toezichthouder hebt staan, gelden andere eisen voor het plaatsen van valdempend materiaal. Je kunt hiervoor de norm NEN-EN14960:2019-1, paragraaf 4.2.8 raadplegen.

Veilige & gekeurde valmatten bestellen?

Bij Airquee kun je nu al een pre-order plaatsen voor, door TÜV Nederland, goedgekeurde valmatten. Klik hier voor meer productinformatie en prijzen.